Skip to content

Koningsdag

Op koningsdag fietste ik van Leiden naar Gorinchem, en gedurende die tocht werd het duidelijk zichtbaar: koningsdag is een vlag-dag. Ik had er eerder nooit zo bij stilgestaan dat het merendeel van de Nederlanders blijkbaar ergens in een kast een vlag had liggen. Ook had ik me eerder nooit zo gerealiseerd dat Nederlanders de driekleur gebruiken zoals de Denen dat doen, namelijk heel eenvoudig als uiting van: hier is een feestje! Met het vieren van de verjaardag van koning Willem-Alexander heeft het volgens mij namelijk niets meer te maken. Het Koninklijk Huis is na het zoveelste debacle nog nooit zo onpopulair geweest. Nee ik denk dat het zo zit: de mensen hebben zo tegen eind april gewoon zin in een feestje, en daar hoort een vlag bij!

Met mijn Deense achtergrond vind ik het heel normaal dat er gevlagd wordt als er iets te vieren valt. In Denemarken wordt de vlag zelfs uitgehangen als de kat jarig is. Buitenlanders zouden zelfs kunnen denken dat de Denen nationalistisch zijn, zo vaak is de rode lap met het witte kruis te zien. 

De Denen gaan overigens niet nonchalant om met hun vlag, integendeel zou ik zeggen: ze zijn er zeer trots op! De vlag is omgeven door mythische verhalen. De Denen leren al jong dat hun vlag op 15 juni 1219 uit de lucht is komen vallen tijdens de slag vlak bij Tallinn, die resulteerde in een Deense overwinning. De vorm en de kleuren van de vlag staan ook al vast sinds die dag in de dertiende eeuw. Zou een minister-president het in zijn hoofd halen iets aan het ontwerp te veranderen, dan zou het gauw afgelopen zijn met zijn politieke carrière. Zoiets zouden de Denen nooit accepteren. Heel anders gaat het er in Frankrijk aan toe. Een aantal jaar geleden veranderde het blauw in de Franse vlag ineens van kleur. President Macron vond een ietsje donkerder tint blauw mooier. De vlag werd naar het behagen van le President stilzwijgend aangepast en met gewijzigd blauw gehesen op vrijwel alle officiële gebouwen. 

Tijdens mijn fietstocht door de Alblasserwaard viel het me op dat er ook wel geknoeid wordt met het blauw in de Nederlandse vlag. Ik zag aardig wat vlaggen met een kleur blauw die me eerder deed denken aan de bleu-coupe van Macron dan aan de kobaltblauwe kleur van de Hollandse. Nu weet ik dat veel Nederlanders Francofiel zijn, maar om die reden de kleur van de eigen vlag ook maar te wijzigen in die van de smaak van Macron, gaat mij te ver. 

Wellicht zit het ook anders. Het blauw in de Nederlandse vlag staat voor de adel. Zou het kunnen dat veel mensen vinden dat Nederland, dankzij de top van de Nederlandse adel, die tijdens de coronapandemie gewoon maar met vakantie ging en onderwijl ten onrechte subsidies toucheerde, een ander blauwe kleur verdient? Dat het een blauw verdient dat een beetje grenst aan … zwart? Nee, dat is wishfull thinking. Er zit geen diepere gedachten achter, vrees ik. Maar fout is het wel. Het blauw van de Nederlandse vlag staat vast sinds 1937. Dat is RAL 5013. En dat is niet Macron bleu.

Back To Top