Skip to content

Drukke fietspaden

Het is prachtig fietsweer, en de bloemenvelden staan volop in bloei. Als jaarrond-fietser is het dan even schikken. De normaal gesproken tamelijk lege fietspaden worden met lekker weer overdadig gevuld met bakfietsen vol kinderen, fietsaanhangwagens vol honden, ligfietsen, scooters en elektrische fietsen. Electrische fietsen, zeg ik? Eigenlijk bedoel ik elektrische tanks. Zoals een fietsenmaker ooit tegen me zei: in Nederland fietsen hele volksstammen op veel te grote fietsen. Sindsdien race ik bewust op iets dat mijn vrouw de ‘kinderfiets van Lars’ noemt. 

Mijn volgens de Nederlandse normen ‘kleine fiets’ past me uitstekend. In ieder geval zit ik beter op mijn racefiets dan waar de gemiddelde gepensioneerde mens zich met zijn of haar veel te grote elektrische monster vandaag de dag op voortbeweegt. Je herkent het vast wel. Als je vanuit de tegenovergestelde richting een geëlektrificeerd echtpaar aan ziet komen, doorgaans zowel de rechtse- als de linkerbaan van het fietspad in beslag nemend, is het opletten geblazen. Te vaak zie je aan de rijstijl al dat er geen fietsbekwaamheidscertificaat is behaald voordat de snelle XXXL-fiets werd beklommen. Regelmatig komt het zelfs voor dat je op het overvolle fietspad door zo’n spookrijdende monsterbestuurder van het pad wordt gefietst. Niet met opzet. Het elektrische monster naar rechts sturen, is gewoonweg voor velen niet weggelegd. Alle aandacht gaat uit naar het in evenwicht houden van het monster. Het ergste is nog dat er geen sprake is van enige zelfreflectie. Nee, de ander – dus jij – rijdt veel te hard. Zo kan de elektrische rijder de eigen onkunde makkelijker onder ogen zien en hoeft hij of zij geen excuses aan te bieden.   

Zo is het dus hard werken op de mooie dagen, voor de ervaren hele-jaar-fietser. Inhalen kun je beter niet doen, dat gaat vaak vergezeld met allerlei verwensingen. Het is in ieder geval voor mij een hele opgave rustig te blijven na alles wat ik zomaar toegeschreeuwd krijg door de niet-gecertificeerde bestuurders van elektrische monsters. Daarnaast is het devies dat je gedurende de hele rit anticipeert op het onberekenbare rijgedrag. Daarom en onder het motto: we mogen er allemaal zijn, sta ik mezelf toe de weggebruikers een paar basisregels in herinnering te brengen. Regels die naar mijn weten ook gelden voor elektrische fietsers. 

  • Zoveel mogelijk rechts rijden. Je hoeft niet naast elkaar. 
  • Aangeven als je links afslaat.
  • Achteromkijken voordat je links afslaat. Als je het lastig vindt achterom te kijken als je fietst, dan moet je eerst maar even ergens oefenen waar het niet te druk is. 
  • Niet je fiets midden op het fietspad parkeren als je even wilt stoppen.

Fietsen kan zo gezellig zijn!  

MooiOnline

Back To Top